Skip to main content

Het laatste nieuws

Interview met Investment Advisors

Actueel: dinsdag 26 januari 2021

“Investeringsaanvragen voor innovatieve smarthome-producten, luxe desinfecterende handgelpompen, Instagrammusea, duurzame kleding, albinokaviaar, uitgaans- en bespaar Apps, Amsterdams grachtwater als souvenir, games, het loopt nogal uiteen.”, aldus Boudewijn van Dijk en Wim Raven, Investment Advisors bij Dragon investments, de investeringsmaatschappij die een jaar geleden is opgericht door topondernemer Michel Perridon.

Wat houdt jullie functie precies in? 

De kennis en ervaring van Boudewijn en Wim is complementair. Boudewijn richt zich vooral op de voorkant van de organisatie. De beste go-to market strategie en helpen bij het uitwerken van een sales- en marketingplan. Wim is gespecialiseerd in de bedrijfsprocessen, de organisatiestructuur en de financiën. Om de week hebben zij overleg met de participaties, dan worden alle actiepunten doorgenomen. Verder zijn zij vooral druk met het screenen van nieuwe aanvragen, het afnemen van interviews en het invullen van score cards.

Wat zijn die score cards?

Een scorecard is een document waarin wij een kleine samenvatting geven over onze indruk op de organisatie, de marketingstrategie en hun financiën. Anderzijds bestaat het uit algemene gegevens zoals de huidige en toekomstige Cap Table, de investeringsbehoefte, wat daar tegenover staat qua aandeel en wat ons advies is voor het verdere proces; oftewel geven wij een Go, No Go, of een Go onder voorwaarde.

Want hoe verloopt het aanvraagproces precies?

Wij krijgen aanvragen binnen via verschillende kanalen. We behandelen alles wat binnenkomt via de website. Daarom vragen we altijd aan iedereen het plan via de website in te dienen, mochten we de aanvraag via een andere route binnen krijgen. Op de site kunnen ondernemers direct hun business plan uploaden. Er staat duidelijk uit welke onderdelen dit plan moet bestaan en aan welke criteria zij als onderneming moeten voldoen. Dan begint de screeningsfase. Zien wij geen potentie, dan koppelen we dat netjes terug. Zien wij kansen, maar is het plan nog niet volledig? Dan geven we de aanvrager de mogelijkheid aanvullende informatie te leveren. Is het plan op orde en geloven wij in het product of de dienst? Dan nodigen we de aanvrager uit voor een interview. Vervolgens vullen we de score card in, is het een Go? Dan volgt de pitch voor Michel Perridon. Is ook hij overtuigd? Dan kunnen de contracten opgemaakt worden. Dit traject duurt gemiddeld twee maanden.

De deal is rond: wat kan de onderneming verwachten van Dragon investments?

Wij zijn een actieve investeerder. Wij helpen met het hogere tempo én de hogere kwaliteit die je onderneming nodig heeft. Concreet begint dat altijd bij het creëren van ‘operational excellence’ in je organisatie. Zonder geoliede machine kun je namelijk niet opschalen. Je gaat bij ons door een wasstraat met daarin vaste onderdelen. Dragon investments investeert in ondernemingen op een pragmatische no-nonsense manier die iedereen begrijpt. Dit past heel goed bij onze karakters. Wij houden niet van poespas en geneuzel maar gaan altijd voor een concrete en actiegerichte aanpak.

Waar zijn jullie trots op?

Het groeitempo en de stappen die de ondernemers maken op het gebied van organisatie, omzet en marge, maar ook op het gebied van marketing, distributie en productverbetering. Wij zien de ondernemer stappen maken die ze normaal gesproken nooit hadden gemaakt. Kijk naar Joop van YOS Bottle bijvoorbeeld, die waterfles en medicijndoos ineen produceert, daar is al zo veel veranderd, verbeterd en geprofessionaliseerd in korte tijd.

Hoe belangrijk is voor jullie de persoon achter de onderneming?

Heel belangrijk. De vrouw of vent maakt de tent. Wij moeten een goed gevoel hebben bij die persoon en vinden het essentieel dat diegene zijn of haar visie en motivatie duidelijk kan toelichten. Ook merk je face-to-face beter hoe gedreven iemand is.

Wat merken jullie van de coronacrisis?

We merken het vooral in het type aanvragen. De laatste tijd krijgen wij veel voorstellen binnen voor Covid-gerelateerde producten, zoals wasstraten voor winkelwagentjes, ontsmettingsproducten en mondkapjes. Het is mooi om te zien dat deze crisis mensen inspireert om in oplossingen te denken. De coronacrisis heeft natuurlijk ook een negatieve impact in veel sectoren, maar leidt bij andere businessmodellen juist tot een behoorlijke groeiversnelling, zoals bij onze participatie Parfumado, die online parfumabonnementen aanbieden.

Hoe zien jullie de toekomst voor je?

Het koopgedrag van de consument verandert en die focust zich steeds meer online. Daarnaast speelt duurzaamheid een grotere rol dan ooit tevoren. Je moet als ondernemer een goed verhaal hebben waar je voor staat, maar daar vervolgens niet in verdrinken. Het op orde krijgen en houden van je organisatiestructuur is net zo belangrijk.

Boudewijn (links op de foto) werkte 25 jaar in de dynamische Consumer Electronics industrie, waarvan de laatste tien jaar als Commercieel Directeur en aandeelhouder van Trust International. Hij was als lid van de Board of Directors eindverantwoordelijk voor het formuleren en uitvoeren van de integrale commerciële strategie van Trust, zowel offline als online.

Wim (rechts op de foto) heeft in ruim 20 jaar zijn sporen verdiend als zelfstandig interimmanager in binnen- en buitenland. In verschillende functies binnen multinationals en mkb–bedrijven heeft Wim een zeer brede kennis opgedaan op het gebied van finance, controls, projectmanagement, crisismanagement, change management, implementatietrajecten van verschillende ERP systemen en het opzetten, herstructureren van bedrijfsprocessen.