Skip to main content

Het laatste nieuws

Gouden tips voor (startende) ondernemers

Ben jij van plan een onderneming te starten? Of heb je alles al enige tijd op de rit en is het tijd om op te schalen? Met deze tips van Dragon investments van en voor ondernemers helpen wij je op weg.

Blijf bij je plan. Laat je niet afleiden door randzaken. Schrijf aan het begin van de dag je doelen op om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk wordt afgeleid.

Wees eerlijk. Eerlijkheid duurt het langs: Maak geen valse beloftes: beloof wat je waar kan maken en maak waar wat je belooft. Wees van het begin af aan helder over wat je wel maar ook eventueel niet kan bieden. Heb je tijd nodig om iets uit te zoeken of heb je simpelweg nog niet direct een antwoord? Communiceer daar dan vooral ook over.

Wees transparant.Gaat hand in hand met eerlijkheid. Geef meteen duidelijkheid waar nodig en betrek stakeholders altijd in je successen, maar ook je problemen.

Ken en accepteer je eigen tekortkoming. Wees niet bang om anderen te vragen. Het getuigt juist van intelligentie om je eigen tekortkomingen te kennen en te accepteren. Zoek mensen in je omgeving die jou kunnen helpen en versterken. Denk daarbij niet alleen aan mensen die zijn zoals als jij of die klakkeloos alles van je aannemen. Zoek vooral ook tegenpolen die met jou de discussie aangaan. Zonder wrijving geen glans!

Een euro bespaard is een euro verdiend. Of het nu gaat om wereldbedragen of niet: probeer kritisch te kijken naar je kosten. Vraag bijvoorbeeld altijd verschillende offertes op om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt en goed vergelijkingsmateriaal hebt.  Dit maakt je onderhandelingspositie ook stukken sterker.

Begin elke dag weer op nul. Begin elke dag met het gevoel dat je nog niets hebt verdiend. Als ’s ochtends de teller op nul staat, ben je nog gemotiveerder om er vol tegenaan te gaan.

Wees niet te bescheiden. Ken je krachten en successen en durf deze te delen met je omgeving. Straal succes en zelfverzekerdheid uit en sta ergens voor. Mensen kiezen vaak voor de persoon en niet alleen voor de product of dienst. Zorg dat mensen met jou in zee willen gaan en jij die gun-factor hebt.

Kijk vooruit. Iedere ondernemer stuit wel eens op tegenslagen. Zie dat als leermomenten, trek er je lessen uit en ga door. Probeer er niet te lang in te blijven hangen en focus je op je volgende succes.